Настоящият контекст за COVID-19 Румъния и България

220

Преминаваме през важен момент в настоящия контекст, особено след ситуацията в която Световната Здравна Организация на 11 март 2020г. обяви пандемия поради COVID-19, мярка, която има глобални последици.

Ако не сте запознати с термина „пандемия“, това е епидемия, която се разпространява много бързо в широка зона, или по-точно на голяма територия. Понастоящем по цялия свят ситуацията е критична, тъй като в света има над 124 000 думи зарадени с COVID-19. 

Какво се случва след като СЗО обяви пандемия заради коронавируса?

Към настоящия момент ситуацията е изцяло в ръцете на националните правителства на всяка страна, те са тези, които трябва да осигурят пълната мобилизация на здравните системи, както и на националните и свързаните с тях системи.

Каква е ситуацията в Румъния в момента?

Броят на пациентите, потвърдени с коронавирус към 14 март 2020 г., достигна 99. В момента в който броят надхвърли 100 пациенти, потвърдени от страната, тя се подготвя за влизането в сценарий 3, който е предварително подготвен от властите. По информация на StirileProTVNews, ситуацията в областите е следната:

12 –  Тимиш, 10 – Хунедоара, 5 – Констанца, 7 – Яш, 4 – Караш Северин, 4 – Ковасна, 3 – Долж, 2 – Брашов, 2 – Мехединци, 2 – Муреш, 2 – Горж, 2 – Клуж, 2 – Неамц, 2 – Олт, 1 – Бакъу, 1 – Бихор, 1 – Бузъу, 1 – Галац, 1 – Марамуреш, 1 – Прахова, 1 – Сучеава, 1 – Вранча, 1 – Илфов.

Мерките, приети от правителството по отношение на сценарий 3 COVID-19, бяха съобщени от Стратегическата комуникационна група тук.

„6 пациенти бяха обявени за излекувани и бяха изписани. Всички останали пациенти, заразени със COVID – 19 (коронавирус), са в добро общо състояние, с изключение на мъжа, приет в болница „Victor Babes“, който е имал усложнения, но чието състояние е вече подобрено. “ -Брифинг на COVID – 19 – Стратегическа комуникационна група, 14 март, 11.00 ч.

Мерки, вече приети, които са част от сценарий 3, но са приети преди влизането в сценарий 3: 

  • Мерки за социално разстояние, ограничаване на контактите между лица;
  • Ограничаване на колективните дейности;
  • Изпълнение на плана за готовност при пандемия;
  • Отчитане на пътувания (например опростена история на пътуванията);
  • Поставяне на модерни медицински пунктове в лечебните заведения;

В 14:30 ч. е регистриран първият смъртен случай на румънец поради коронавирус в Италия. Повече информация за този случай, можете да прочетете тук.

Каква е ситуацията в България в момента?

След като броя на случаите на пациенти  достигна на 12.03.2020 г. от 7 пациенти до 23 души, парламентът на Република България единодушно обяви въвеждането на извънредно положение до 13 април 2020 г., за да го спре разпространение на вируса, който е парализирал цялото земно кълбо.

Какво е извънредно положение? 

Извънредното положение предполага закриване на училища, университети, забрана за пътуване до и от страни с високо ниво на риск от заразяване с COVID-19.

Досега у нас са регистрирани два смъртни случая в резултат на инфекция с COVID-19. 74-годишен мъж, заразен с коронавирус, който беше настанен в тежко състояние в Пирогов, почина днес, 14.03.2020 г.  Първата жертва е 66-годишната жена, която също беше приета в „Пирогов“, в изключително тежко състояние, в резултат на положителния тест за COVID-19, почина на 11.03.2020 г. в 15:42 ч.

В Република България, от петък са започнали да се регистрират повече случаи на коронавирус, като общия брой на инфектираните е 31. Част от пациентите са под карантина по домовете си, а други са приети в болници, съобщава Нова Телевизия. Повече информация, може да намерите тук

Каква е ситуацията на световно ниво?

Новият вирус, за който все още не е намерено лечение, достигна до над 5000 души в момента, а броят на тези, които все още се борят с болестта, е над 132 000. Според ProTV най-засегнатите страни след Китай са Италия с 1266 смъртни случая от общо 17 660 случая, Иран със 514 смъртни случая (11 364 случая), Испания със 121 смъртни случая (4 411 случая) и Франция със 79 смъртни случая (3 661 случая). ).

От днес в Испания, България, САЩ и Португалия е обявено извънредно положение. Дания, Унгария и Кипър (от 15.03.2020 г.), от днес временно затварят границите за чуждестранни граждани.

Някои от най-важните заглавия са:

• 97 нови смъртни случая в Иран, официалният брой нарасна до 611 жертви

• Гърция обявява още два смъртни случая, спира всички полети до Италия

• „Жълтата жилетка“ опровергава наложените от властите забрани относно разпространението на COVID-19 и протестите в Париж

• Саудитска Арабия преустановява всички международни полети в неделя

• Повечето случаи са в Италия. Китай изпраща помощ

• Норвегия призовава своите граждани да не пътуват в чужбина

• Русия затваря границите си с Полша и Норвегия за чужденци

• Латинска Америка е „прекъснала“ всяка връзка с Европа

• Само 11 нови случая, обявени в събота в Китай

Какво икономическо въздействие оказва тази пандемия?

В настоящия контекст COVID-19 представлява тест, който е подложен не само на европейската икономика, но и на световната. Основните големи проблеми са връзките с Китайската народна република, основният износител за света, в противен случай можем да видим обезценяване както в сферата на туризма, така и в транспорта,  две области, засегнати значително в резултат на коронавирусната епидемия.

В развиващата се ситуация, икономистите не ни дават достатъчно много информация или надеждни данни за бъдеща ситуация. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР),световната икономика ще регистрира най-ниския размер на икономическия растеж от 2009 г. насам.

С уважение,

Почетно консулство на Република България в Плоещ