Транспорт

249

Ако се регистрирате като живущ в Румъния, и имате кола, българската ви застраховката за Гражданска отговорност е валидна за максимум 90 дни (30 дни първоначално, удължаеми).

Ако пребивавате постоянно в Румъния за повече от 6 месеца годишно задължително трябва да замените българската си шофьорската си книжка с румънска. Не е необходимо да държите изпит, но имате нужда от медицинско свидетелство и легализиран превод на книжката.

Регистрацията в България на автомобил, закупен в Румъния се извършва в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на вноса, съгласно Наредба № І-45/2000, чл. 3, ал. 1.

Данъкът за движението по пътищата в Румъния се заплаща чрез закупуването на винетка (rovinieta) – или предварително онлайн на www.roviniete.ro, или след влизане в Румъния на първата бензиностанция, в леи или евро срещу представен талон. Цената за автомобили е 3 евро за 7 дни, 7 евро за 30 дни и 28 евро за една година.

Санкциите за неспазване на Закона за движението по пътищата са уточнени в Част VII (парични глоби: чл. 98 – чл. 105, отнемане на точки: чл. 108, отнемане на книжка: чл. 111, отнемане на талон: чл. 112, спиране от движение: чл. 117).

Повече информация по темата (обществен, пътен, жп,речен и въздушен транспорт и др.) можете да намерите в „Справочника за българи в Румъния”.