Българи в Румъния

293

Понастоящем компактни групи на българското малцинство населяват Западна Румъния (област Банат, Тимишоара, Арад и селата около двата града), Югозападна (Крайова, Бъйлещ, Слатина, Извоареле и др.), Южна (Букурещ, Търговище, Александрия, Кълъраш, Олтеница и др.) и Югоизточна Румъния (Тулча, Браила, Галац, Констанца, Мангалия и др.).

Пълен списък на български организации и техните инициативи ще намерите в раздел Култура на Справочника за българи в Румъния.

Следните блогове и сайтове предлагат интересна информация на банатски български, български или румънски език:

Ако сте почитатели на радиото, можете да следите емисията на български език на Радио Тимишоара, на канал AM 630 kHz, всяка неделя от 19:00 до 20:00 часа, www.radiotimisoara.ro/asculta/.

За исторически български личности в Румъния е писано много. Иван Вазов нарича Букурещ „Ерусалим на българското признание”, обрисувайки кратко, но пълно значението на румънската столица като център на българската емиграция през ХІХ век и приносът й в национално-освободителните борби на българския народ.

Повече информация за българското минало на Букурещ, за сградите и „светите места“ в румънската столица, свързани с българите можете да намерите в книгата „Букурещ отблизо” на Лулу Л. Керчова-Пъцан и Лука Ф. Велчов-Деде, които проследяват замислянето, подготовката и осъществяването на българското възраждане, намерило подходящи условия за развитие в Румъния благодарение на политическата подкрепа от страна на румънските княжески власти и приятелска подкрепа от страна на букурещкото население.

Книгата може да бъде закупена на следния линк:

https://iztok-zapad.eu/bukuresht-otblizo-po-patekite-na-balgarskite-vazrozhdentsi%E2%80%A6-i-ne-samo-1877.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Nedelnik-Cover.jpg