В Букурещ е-винетките „Кислород“ в сила от март, засега

322
В Букурещ е-винетките „Кислород“ в сила от март, засега

Букурещ, 7 януари

От 1 януари, с решение 539/2019, Община Букурещ въведе т.нар. e-винетка „Кислород“ (Oxigen) като мярка в борбата със замърсяването на въздуха. В отговор на конкретно запитване на Почетното консулство, общината информира, че глобите за неспазване на решението, и на Правилника за неговото прилагане, ще бъдат налагани едва от месец март. Очаква се официално прес съобщение на сайта на общината.

Новите разпоредби учредяват зелена зона около площад Виктория, наречена „zona ZACA – Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului“ и регламентират достъпа на превозни средства до 5 тона, с румънска или чужда временна или постоянна регистрация, до пътната мрежа на община Букурещ от понеделник до петък, между 07:00 и 22:00 часа, с изключение на националните празници, както следва:

  1. Евро 5, Евро 6, електрически и хибридни превозни средства: неограничен достъп, без винетка
  2. Евро 3: достъп само с е-винетка Oxigen, включително и в зелената зона.
  3. Евро 1 и Евро 2, както и автомобилите без Евро сертификат имат пълна забрана за достъп до зелената зона, а достъпа им в останалата част на Букурещ е разрешен само с е-винетка Oxigen.

Ограниченията за Евро 4 влизат в сила от 1ви януари 2021 година, след което движението на същите в Букурещ, включително и в зелената зона, ще бъде само с е-винетка Oxigen.

Ограниченията за достъп не важат за МПС-та от следните категории:

  • с газови уредби (само за Евро 3) ;
  • мотопеди и мотоциклети;
  • притежавани или предназначени за хора с висока стенен на увреждания – при наличието на удостоверение, издадено от община Букурещ;
  • предназначени за радио- или телевизионно излъчване;
  • линейки;
  • притежавани или законно ползвани от различни държавни ведомства;
  • обществен транспорт и др.

Глобите за движение в неразрешени зони или без е-винетка Oxigen ще бъдат от 1.500 до 2.000 леи. Винетката може да бъде закупена на www.roviniete.ro.

Община Букурещ въвежда поетапна пълна забрана за движение на територията на общината за превозни средства 1 и 2 от 01.01.2022, а на Евро 3: от 01.01.2024.