Винетка

282

Националната румънската пътна мрежа има 746 км магистрали и 17 606 км национални пътища.

Данъкът за движението по пътищата в Румъния се заплаща чрез закупуването на винетка (rovinieta) – или предварително онлайн на www.roviniete.ro, или след влизане в Румъния на първата бензиностанция, в леи или евро срещу представен талон. Цената за автомобили е 3 евро за 7 дни, 7 евро за 30 дни и 28 евро за една година.

В сила са следните ограничения на скоростта: магистрали – 130 км/час, европейски пътища (извън населени места) – 100 км/час, национални пътища – 90 км/час, в населени местна – 50 км/час.

За шофиране в Румъния трябва да носите със себе си свидетелство за управление, документи на автомобила, както и зелена карта. Основните пътища са в добро състояние, вторичните не до там.

Ограничението на скоростта в града е 50 км/час, извън градските райони 90 км/ч и по магистралата 130 км/ч. Важно: толерантността към шофиране в нетрезво състояние е 0,0 промила– тоест дори чаша вино, като и чаша бира, може да ви отнесе висока глоба, а ако сте пияни това ще ви коства шофьорската книжка.

Българското външно министерство предупреждава, че съгласно действащото румънско законодателство шофьорската книжка може да се отнеме временно за всяко извършено нарушение (движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осова линия, неосигуряване на предимство на пешеходците, преминаване на червен сигнал на светофар). При шофирате без книжка следва затвор.